Yleinen

Katsaus menneisyyteen, miksi triathlon?

Mutta siinähän pitää uidakin, ja enhän minä osaa – siis muuta, kun sitä ”mummosammakkoa”. En liene ainut, joka näin ajattelee. Ihan pähkähullua, oli myös toinen ajatus, joka kävi mielessä, kun mietin triathlonia, varsinkin niitä pidempiä matkoja.

Toisaalta, en uskonut vielä jokunen vuosi sitten siihenkään, että pystyisin koskaan mitään maratonia juoksemaan. Ja nyt niitä on takana jo viisi.

Jungfrau-maratonin maalissa 2018.

Lopulta innostuin triathlonista varmaan ihan vaan siksi, että olen yllytyshullu ja helposti houkuteltavissa mukaan kokeilemaan uusia juttuja 😀

Aivan samantien en kuitenkaan rynnännyt pyöräostoksille, vaan ajatuksen triathlonista piti antaa kypsyä muutaman vuoden ajan. Tiesin, että uinti pitäisi ensin ottaa jollain lailla haltuun, joten osallistuin uintikurssille. Sellainen oli sopivasti tarjolla kuntokeskuksen ilmoitustaululla. Kurssi oli tarkoitettu crossfit-harrastajille, mutta siellä oli tilaa, joten pääsin mukaan. Ensimmäinen kurssi oli 5 kerran mittainen ja siellä otin ensimmäiset hapuilevat vapaauinnin käsivedot ja opettelin puhaltamaan veteen. Niillä lähtökohdilla ei ihan vielä triathlonkisoihin ollut asiaa ja asia unohtui.

Samanlainen kurssi järjestettiin uudestaan noin puolen vuoden kuluttua ja taas löysin itseni sieltä. Edelleenkään en pystynyt uimaan vapaauintia, kun muutaman altaanmitan kerrallaan. Ajattelin, että tämänkin asian voi oppia, jos sitkeästi harjoittelee.

Pikkuhiljaa asiat johtivat toiseen. Suurena apuna ja alkusysäyksenä lajin pariin pääsemisessä on ollut siskoni, joka on harrastanut lajia jo pidempään.

Ensimmäistä kertaa maantiepyörällä liikenteessä. Kuva on kesältä 2018. Tuossa kohtaa omistin ainoastaan nuo pyöräilykengät, kaikki muut varusteet ovat siskolta lainassa 😀

Melko heppoisista lähtökohdista kuitenkin lähdettiin kohti tavoitetta, joka ei tietenkään ollut enempää eikä vähempää, kun legendaarinen Joroisten puolimatka. Ilmoittautumisen laitoin sisään lokakuussa 2018 ja tarkoitus oli osallistua tuolle puolimatkalle heinäkuussa 2019.

Itsevarmuuteni kumpusi varmaan tietämättömyydestä sekä maratontaustasta (jos olen siihenkin pystynyt, niin miksen tähän…). Esimerkiksi avovesiuinnistahan minulla ei tuossa kohtaa ollut minkäänlaista kokemusta yhtä mökkirannassa suoritettua märkkärin kastelua lukuunottamatta. Ei minulla ollut myöskään maantiepyörää eikä kokemusta sellaisella ajamisesta tuota yhtä kokeilukertaa enempää.

Mutta toisaalta ilmoittautuminen kisaan toimi hyvänä motivaattorina. Nyt olisi pakko ottaa uinti haltuun ja hypätä pyörän selkään.

Syksyllä löysin käytettynä maantiepyörän kohtuuhinnalla, samoin trainerin sille. Olohuoneen sisustus meni muun perheen riemuksi uusiksi, pitihän pyörä toki saada paraatipaikalle.

Pyöräillä voi vaikka omassa olkkarissa 😀

Oman haasteensa triathlon-harjoitteluun toi tuona ensimmäisenä talvena se, että olin jo ehtinyt ilmoittautua Rigan maratonille, joka oli toukokuussa. Käytännössä suurin osa treeneistä olikin yhä juoksua. Altaassa kävin n. kerran viikossa tai jopa harvemmin. Pyörää tuli ajeltua myös melko vähän.

Niinhän siinä sitten kävi, että tuli pikkaisen kiire sen Rigan jälkeen saada riittävästi harjoitusta edellämainittuihin lajeihin. Kerran jos toisenkin kävi mielessä, että taidan perua sen Joroisen. Sieltä kuitenkin itseni löysin heinäkuuussa, rannalta jännityksestä pökkelönä. Jätetään se tarina toiseen kertaan 🙂

Osallistuin vielä viime syyskuussa uudelleen Jungfrau-maratonille. Sen jälkeen olen keskittynyt enemmän triathloniin, erityisesti uintiin ja pyöräilyyn. Ensi kesäksi on ilmo sisällä Lahteen. Katsotaan miten käy. Ainakin tekeminen on nyt ollut paljon suunnitelmallisempaa, kun vuosi sitten.

Yksi vastaus artikkeliiin “Katsaus menneisyyteen, miksi triathlon?

  1. Loistavaa 🥳! Tekemisen meininki! Kun naulaa tavoitteen, on helppo lykkiä sitä kohti. Parasta tässä on se, että nälkä kasvaa syödessä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s