Treeni · Yleinen

Kuinka ylläpitää treenimotivaatiota?

Moni on kysynyt minulta, että miten ehdin, jaksan tai viitsin lähteä lenkille tai nousta trainerin selkään päivästä ja viikosta toiseen. Nyt, kun treenaan täysmatkaa varten, treenejä on tosiaan lähes joka päivä, välillä kaksikin treeniä päivässä. Täysin treenittömiä päiviä on suunnilleen joka 3. viikko.

Wattbike
Salin Wattbike on tullut viime viikkoina tutuksi.

Sitoutuminen treeniohjelmaan on tietenkin haastavaa minullekin. Ei siksi, että se olisi jotenkin vastenmielistä, vaan siksi, että vuorokaudesta uhkaavat tunnit loppua välillä kesken. Treeneissä kuluu helposti yli 10 tuntia viikossa, joten se aika on pois muusta.

No, sosiaalinen elämä on tällä hetkellä muutenkin minimissä, koska ”se, minkä nimeä en jaksa enää mainita”, mutta on tässä aloittelevalla yrittäjällä ihan riittävästi tekemistä ja nukkuakin pitäisi.

Itselläni motivaatio treeneihin on yllättävän harvoin hakusessa. Mietin syitä tähän ja ajattelin jakaa omat vinkkini, jos niistä on apua sinullekin, oli tavoitteesi kympin juoksu tai vaikka kymmenen leukaa.

Aseta tavoite

Kuvittele se hetki, jossa ylität maaliviivan ja tuuletat. Oli se maaliviiva sitten todellinen tai kuvitteellinen. Tavoite voi olla pystyä juoksemaan viisi kilometriä tai uimaan kilometri ilman lepotaukoja. Tai sitten johonkin tapahtumaan osallistuminen.

Aseta myös välitavoitteita matkalla kohti sitä isoa tavoitetta. Itselläni yksi välitavoite oli uida yhdessä treenissä 3800 m, eli täysmatkan uintimatka. Sen tavoitteen ehdin juuri saavuttaa, ennen kuin uimahallin ovet laitettiin taas säppiin viime viikolla.

Muista iloita kaikista tavoitteiden, myös välitavoitteiden saavuttamisesta! Tavoite mielessä auttaa nousemaan sohvalta myös niinä räntäsateisina päivinä, jolloin ei muuten huvittaisi.

Kalenteroi treenit ja seuraa edistymistä

Suunnittele treenit ennakkoon ainakin viikoksi kerrallaan. Laita ne kalenteriin. Aloita maltillisesti, esim. 3 treeniä/viikko. Jos illat ovat täynnä ohjelmaa, voi treenin sijoittaa hyvin aamuunkin. Jokaiselta löytyy aivan varmasti puoli tuntia tai tunti aikaa kolmena päivänä viikosta. Sijoittele pidemmät harjoitukset vapaapäiviin. Treenit tulee varmemmin tehtyä, kun niille on varattu oma aikansa päiväohjelmasta.

Urheilukello on hyvä sijoitus treenien tallennukseen. Siitä saa hyvin motivaatiota, kun näkee miten tulokset paranevat. Kelloon voi tallentaa tavoitteen ja harjoitusohjelman, joten se myös muistuttelee lähtemään liikkeelle. Älypuhelimeen löytyy myös monta hyvää ilmaista appia, joiden avulla voi tallentaa omia treenejään.

Liiku kaverin kanssa

Treenaaminen yhdessä ystävän kanssa on kivaa. Ja kun on sovittu treeneistä, niin kynnys jättää ne väliin on aina korkeampi 🙂 Tämä aika tietysti asettaa omat rajoituksena, mutta ulkoilu on edelleen sallittua pienellä porukalla.

Ystävien kanssa voi viettää aikaa myös liikunnan merkeissä. Treeneistä voi myös löytää uusia ystäviä!

Muista monipuolisuus

Vaikka tavoitteenasi olisikin vaikka juosta jokin tietty matka, kannattaa välillä tehdä muutakin kuin juosta. Muuten saattaa jossain kohtaa iskeä tylsistyminen ja pahimmassa tapauksessa rasitusvamma. Ainakin kehonhuoltoa ja lihaskuntoa kehittävää aktiviteettia voi helposti ympätä kestävyysurheilun yhteyteen.

Juoksuakin voi harjoitella yllättävän monipuolisesti. Kannattaa katsoa vinkkejä treeneihin netistä ja somesta. Suosittelen myös rohkeasti kokeilemaan muitakin lajeja. Voi olla, että yksi asia johtaa toiseen ja pian huomaat viihtyväsi liikunnan parissa useita kertoja viikossa.

Inspiroidu muiden saavutuksista

Jos et meinaa päästä sohvalta ylös, ota älylaite käteen ja ala seurata somesta muiden treenipäivityksiä. Itselle tämä ainakin toimii 😀 Kun näkee, että muutkin ovat käyneet lenkillä, niin kummasti sitä itsekin huomaa vetävänsä lenkkaria jalkaan.

Muiden tekemisiä seuraamalla saa myös hyvin vinkkejä omaan harjoitteluun ja parhaassa tapauksessa jopa löytää uusia treenikavereita.

Huolehdi riittävästä levosta ja ravinnosta

Muista myös levätä. Varsinkin, jos et ole tottunut koviin treeneihin, ei kannata ahnehtia liian montaa suorituskertaa viikkoon. Vanha sanonta ”lihas kasvaa levossa” on ihan totta ja myös kestävyyskunnon kehittyminen vaatii malttia.

Mitä enemmän harjoittelet, sitä tärkeämpään rooliin tulee myös syöminen. Tässä minulla itselläkin on vielä paljon opittavaa. Jos ei muista syödä tarpeeksi, niin ei saa treenissä tehoja irti.

Pidä päiväkirjaa edistymisestä

Treenipäiväkirjaa voi pitää vain omaksi iloksi tai perustaa sosiaaliseen mediaan tilin, jossa jakaa omia kokemuksiaan ja fiiliksiä. Se tuo myös sopivasti painetta pitää motivaatiota yllä, kun tekee tavoitteestaan julkisen ja kertoo matkastaan tavoitetta kohti muillekin.

treeni-iloa
Paras fiilis tulee siitä, että sai päivän treenin tehtyä 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s